Van ROI naar IOR

Bedrijven moeten van denken in ‘Return on Investment‘ gaan denken in ‘Investment on Return‘. Jazeker.

Ik was uitgenodigd op The Social Conference om samen met een aantal andere ‘knappe koppen’ opgesloten te worden? Wàààt? Opgesloten? Ja. Mede-organisator Roos van Vugt vroeg of ik in een ‘escape room’ wilde plaatsnemen. Om er pas weer uit te komen als we een taai vraagstuk hadden gekraakt.

Ja, leuk! En zo stond ik diezelfde middag aan het voltallige publiek van The Social Conference ons idee te presenteren. Iets met ROI IOR en 10R. Hieronder staat een korte versie van wat ik daar vertelde.

TheSocialConference-ROI-IOR-10R-Paul Blok presenteert

The Social Conference 2107 – Van ROI naar IOR en 10R. Paul Blok presenteert de resultaten uit de Escape Room.

Onder leiding van Inge de Fluiter van De Schetswinkel gingen we aan de slag. Inge kán dingen. Bijvoorbeeld zo’n sessie begeiden door uitgesproken gedachten te duidelijk te visualiseren!

Ik beschrijf wat we hebben gedaan aan de hand van de presentatie die Inge maakte.

We kregen de vraag voorgelegd die er eigenlijk op neer kwam hoe je een directie kan overtuigen van het nut van social media. Die vraag werd in de grote zaal van Pakhuis De Zwyger overigens gekozen met de applausmeter. Omdat het kan.

TheSocialConference-ROI-IOR-10R-2

 

We vinden het eigenlijk verkeerd om (altijd) uit te gaan van je geld (‘Investment’) om daarna pas te kijken wat het kan opleveren (‘Return’). Want wat zeg je daar eigenlijk mee? Dat je de opbrengsten ondergeschikt maakt aan wat je wilt besteden. Laten we eerst die spiegel maar eens voor houden.

TheSocialConference-ROI-IOR-10R-3Het voordeel van zo’n spiegel: je blijft in de buurt van het jargon dat in veel directiekamers wordt gebruikt. We blijven in woordkeuze dichtbij huis, terwijl we het denken intussen wel 180 graden omdraaien. Van Return on Investment (ROI) naar Investment on Return (IOR) dus.

TheSocialConference-ROI-IOR-10R-4

En als je dan nog eens wat beter in die spiegel kijkt zie je, behalve IOR óók 10R staan. En die tien is bepaald geen toeval. Deze grote omkering moet namelijk je gedachten oprekken om tien keer meer ‘Returns’ te bedenken.

TheSocialConference-ROI-IOR-10R-5

Gewoon door vrijuit te denken wat de mogelijke opbrengsten zouden kunnen zijn. Denk aan: tevreden klanten, meer kennis van de markt, ideeeën van gebruikers, een betere reputatie, meer zichtbaarheid, trotsere medewerkers, meer invloed, educatie van je achterland, retentie van klanten, continuïteit, … Echt, ga er nou eens goed voor zitten en bedenk welke tien verschillende Returns er voor jou organisatie mogelijk zijn door de inzet van social media.

En dan?

Dán ga je eens kijken wat de bijbehorende Investment is. Echt, je krijgt opeens een heel andere discussie in de directiekamer. Want natúúrlijk willen we die Returns. En ja, daar hebben we ook best wel Investment voor over.

TheSocialConference-ROI-IOR-10R-6

 

 

 

TheSocialConference-ROI-IOR-10R-7

 

Geïnspireerd? Download hier het 10R-canvas: ROI-IOR-10R_canvas

(Of kijk eens bij De Schetswinkel: http://www.schetswinkel.nl/schets/escaperoom-10-knappe-koppen-template/)